Elst
- Prinses Irenestraat 58, 6661 EA Elst (route)
- Stuur een e-mail
- Tel. 0481-350909. Openingstijden secretariaat: maandag t/m vrijdag 09.00-12.00 uur en maandag t/m donderdag 19.00-20.00 u.
- Website: https://www.facebook.com/stwerenfridus/
- Gebouwen
- Groepen
-
Doordeweekse vieringen
Op donderdagochtend is er elke week een viering.
Op de tweede, vierde en eventueel vijfde donderdag van de maand is er om 9.30 uur een eucharistieviering in de Hoeksteen, gevolgd door koffiedrinken.
Op de eerste donderdag van de maand is er om 10.30 uur een eucharistieviering in de dagkapel van Tertzio (Bachstraat 29).
Op de derde donderdag van de maand is er een woord- en communieviering, voorgegaan door p. John Rademakers, in de dagkapel van Tertzio.
-
Kerkomroep
De vieringen in onze kerk zijn rechtstreeks en achteraf te beluisteren via de Kerkomroep. De opnamen kunt u ook downloaden en opslaan op uw eigen computer.
-
Korte geschiedenis
In de 8e eeuw was St. Werenfridus een van de metgezellen van St. Willibrordus die vanuit het klooster Rathmelsigi in Ierland naar de Lage Landen trokken om het evangelie te prediken. Via West-Friesland en Dorestad kwam hij in Elst terecht.
St. Werenfridus stierf op 14 augustus 760 in Westervoort. Na een godsoordeel – waarbij zijn doodskist op een bootje tegen de stroming in naar Elst voer – werd hij in Elst begraven. Elst groeide uit tot een bedevaartsoord en belangrijk religieus centrum. St. Werenfridus is de patroonheilige van Elst, van groentetelers en jichtlijders. Het attribuut van St. Werenfridus, een bootje met daarin een doodskist, vinden we terug in onder meer het wapen van Elst en van de gemeente Overbetuwe.
Na de reformatie in Elst in 1588 kan het katholieke geloof niet meer in het openbaar worden beleden. Uiteindelijk wordt Eimeren de plaats van de katholieke schuilkerk. In de Franse tijd wordt het katholicisme weer toegestaan en in 1802 wordt de nieuwe parochie St. Werenfridus gesticht. Het eenvoudige kerkje van 1802 werd in 1843 vervangen door een grotere neoclassicistische. Zestig jaar later was deze te klein en werd in 1906 een grote neogotische kerk gebouwd. Door oorlogsschade in september 1944 werd na de oorlog besloten de huidige kerk te bouwen, die in 1951 is ingewijd.
In 2010 is de parochie St. Werenfridus gefuseerd met zeven omliggende parochies tot de parochie St. Benedictus. In 2018 is deze parochie gefuseerd met de buurparochie De Levensbron tot de parochie H. Maria Magdalena. Een uitgebreide geschiedenis van de geloofsgemeenschap vindt u in onderstaande bijlage. - Bijlage